Andningen

Daniel Jacob T

För att vår kropp ska fungera behöver cellerna syre. Syret får vi från luften, och det är lungornas uppgift att föra över syret in i blodet som sedan transporterar runt det i hela kroppen med hjälp av hemoglobin som finns i de röda blodkropparna. Först av allt måste ju luften komma in i lungorna. Det gör den genom näsan eller munnen, och sedan vidare in i luftstrupen och till slut ner i lungorna. 
Men har du tänkt på att kroppen sköter andningen automatiskt, att vi inte behöver tänka på att vi behöver andas?
Det beror på att en del av hjärnan som vi inte kan styra hela tiden säger åt en muskel som kallas för diafragman, att  spännas och slappna av.
När diafragman spänns, lämnas större plats åt lungorna som då kan fyllas med luft och vi andas in, men när diafragman slappnar av, pressas lungorna ihop och luften försvinner ut, vi andas alltså ut.

Nu är den syrerika luften inne i lungorna, men den måste ju ut till cellerna i hela kroppen också.
När luften kommer in i lungorna, åker den in i mindre och mindre luftrör och tillslut kommer den in i små, små bubblor, som kallas för luftblåsor.
Blåsorna sitter i klasar, och runt varje luftblåsa finns små, små blodkärls som kallas kapillärer.
Syret som finns i de små luftblåsorna bytar plats med koldioxiden i blodet, sedan kan lungorna andas ut koldioxiden, och blodet transporterar syret till cellerna.

 

 

 

 

Hur fungerar andningen?
Rökning

Rökning är väldigt dåligt för bl.a. lungorna. Nästan 7000 personer dör varje år pga rökning. Risken att man får cancer är mycket större om man röker. Risken för lungcancer är 15 gånger så stor för en rökare!
I en cigarett finns det massor av giftiga ämnen som skadar kroppen. Du får t.ex. i dig kära varje gång du röker. Om du röker mycket, blir dina lungor till slut helt svarta pga all kära.
Klicka på länken om du vill se en bild på en fin lunga och en rökares lunga.
Man ser tydligt vilken som har blivit förstörd av cigaretter.
Astma                            
Astma orsakas ofta av någon form av allergi och den märks mest av på sommaren och våren.
Om du är allergisk mot lövträdspollen så kan det vara väldigt jobbigt under blommningsperioden med det finns läkemedel som kan hjälpa dig,
det är bäst om du börjar behandla allergin tidigt.
Vad som kan hända är att det börjar klia i halsen och svullna upp och man kan få nästäppa.
En annan vanlig astmaform är ansträngningsastma, den sorten utlöses först när man anstränger sig.
Med det menas att man kan få astma anfall när man t.ex är ute och springer eller spelar fotboll.
Comments