Musklerna

 
Musklernas funktion består av:
-  Rörelse

-  Stadga

-  Skydd

3 SORTERS MUSKLER
 
I våran kropp har vi många olika muskler. Det finns ca. 600 skelettmuskler i våran kropp. Förutom  skelettmusklerna finns det glatta muskler och hjärtmuskeln. 
Skillnaden mellan de 3 olika sorters musklerna är att de är olika uthålliga och olika starka. 
Skelett muskeln är till exempel inte speciellt uthållig men kan bli väldigt stark. De glatta musklerna är tvärtom. 
Hjärtmuskeln kan vi inte styra så som skelettmusklerna. Den jobbar konstant och är väldigt stark. Detsamma är det med till exempel magsäckens muskler.   
 
Uppbyggnad:
skelettmusklerna består av flera celler som smälts ihop,där var och en av cellerna har en egen cellkärna.  Runt musklerna har vi en vävnad, som består av celler som kan dra ihop sig. Det är det som gör att vi kan röra oss. Utan våra muskler hade vi varit mycket stela och svaga. 
Våra muskler sitter för det mesta fast i skelettet,men kan också sitta fast i huden. De är fästa med senor. Musklerna i vårat ansikte sitter till mesta del fast i huden.  
Efter att vi föds bildas det inte fler skelettmuskelceller. Däremot så ökar muskelcellernas storlek när vi växer. Muskelcellerna hålls ihop av bindväv som ligger bredvid varandra.
Genom blodkärl i muskulaturen,får vi in syre och näring till muskeln. 
 Till exempel biceps,som är en av våra muskler i armen,består av en muskelbuk som är fäst till skelettet via två senor. Muskelbuken består av ett antal muskelfiber. Varje muskelfiber utgör en enskild cell,men med ett flertal cellkärnor. Muskelfiber bildas genom att ett par celler smälter samma. De innehåller myofibriller, det är de trådar som drar sammam muskelfiberna. Myosin är en slags proteintråd.

 
Här är en bra bild på Biceps och Triceps, om ni vill se hur de ser ut. 
 
  
 
Våra minsta muskler hittar vi i örat.
I bara vårat ansikte finns det ett 40-tal muskler. Den snabbaste musklen sitter i ansiktet och det är ögat. Vi använder inte våra muskler enbart när vi tränar, utan även när vi till exempel sjunger,äter och pratar. När vi pratar använder vi ungefär ett 10-tal av våra muskler. 
Musklerna är beroende av bränsle och syrgas. Bränsle får vi genom mat. Våra muskler hjälper till att bryta ner maten till energi. Energin bildar sedan en syrgas som kallas ATP(adenosin trifosfat)
Vi behöver syrgasen för att våra muskler inte ska bli mjölksyra. 
 
Ungefär hälften av våran kroppsvikt är muskler. Musklerna hjälper till att hålla kroppsvärmen och skydda våra inre organ.   
 
FILM: 

YouTube-videoYouTube-video


 
 

Här har vi våra största skelett muskler. 
Comments